Кінець літа і осінь – це період масового дозрівання яблук і груш. Впали на землю плоди називаються падалицею, незалежно від того, чим викликано падіння: сильним вітром, особливостями сорту, хворобами або шкідниками. Хороші яблука, які зірвалися з гілок через те, що перезріли або були збиті дощем і вітром, можна сміливо переробляти, пустивши на сушку, компот або сік.

Слід пам’ятати, що впали яблука абсолютно не підлягають зберіганню, тому їх потрібно своєчасно підбирати і в короткі терміни використовувати в кулінарних цілях.

А ось гниють плоди необхідно регулярно збирати і вивозити з ділянки, так як вони є джерелом плодової гнилі та інших небезпечних захворювань садових дерев, а також притулком плодожерки та інших шкідників культурних рослин. Однак багато дбайливі садівники успішно застосовують падалицю в приготуванні цінного органічного добрива і для створення теплих грядок, позбавляючись від необхідності шукати місце на звалищах або закопувати плоди в могильниках.

Компостування падалиці

Гнилі яблука і груші – чудовий матеріал для компостування. При дотриманні певних правил з падалиці виходить універсальне добриво, за допомогою якого можна істотно підвищити родючість грунту на ділянці. При розкладанні продуктів в закритому компостнику температура всередині купи відходів підвищується до + 60, завдяки чому знищуються і хвороботворні мікроорганізми, і личинки шкідників.

Як же правильно компостувати гнилі рослинні залишки?

1. Компост з падалиці дозріває 2 роки.

2. Компостування повинно проводитися тільки закритим способом. Відкрито навалені в купу гнилі яблука, як і лежать під деревами плоди, привертають безліч комах. Та й суперечки різних гнилей в них розмножуються дуже швидко.

3. Якщо ви збираєтеся компостувати падалицю в купі, то її верхівку слід засипати шаром землі, а поверх накрити поліетиленом, обмеживши доступ повітря до розкладаються матеріалами.

4. Шари падалиці обов’язково перешаровувати землею, торфом і зеленою масою (проміжні шари грунту і скошеної трави – 15 см). Останній шар в компостнику-земля.

5. Прискорити дозрівання компосту і очистити продукти від фітопатогенів допомагають мікробіологічні препарати з ефективними мікроорганізмами. Їх додають при закладці матеріалів в компостник (зелена триходерма), а також використовують для зволоження розкладається маси у вигляді водних розчинів («байкал», «сяйво»).

6. Для нормалізації кислотності майбутнього добрива при компостуванні до падалиці неодмінно додаються лужні продукти (крейда, доломітове борошно, пічна сажа і зола, вапно).

Повністю дозріле добриво має пухку і розсипчасту структуру, воно багате біогумусом і всіма необхідними для рослин макро – і мікроелементами. Компост з падалиці корисний для всіх садово-городніх культур і може використовуватися в будь-який час року, як при весняній передпосівної культивації землі, так і для мульчування посадок під зиму.

Облаштування теплих грядок

На звільнилися від основних культур ділянках городу на початку осені досвідчені дачники рекомендують робити теплі грядки. Закопані на півметровий шар органічні матеріали досить швидко розкладаються, насичуючи землю гумусом, азотом, фосфором, калієм, мікроелементами. Такі ділянки готові до прийому розсади рослин і насіння вже в середині весни.

Насамперед, на грядці на глибину 40-50 см виривається траншея, дно якої заповнюється товстим шаром падалиці, присипаної розкислювачами (крейда, доломітове борошно, гашене вапно, попіл). Поверх яблук і груш накладається скошена трава, залишки бадилля або не обсіменіння бур’яни. Для знищення хвороботворної мікрофлори до органіки додаються препарати, що містять триходерму. Укладені в борозну матеріали засипаються грунтом, а грядки утрамбовуються.

З приходом весняного тепла в верхньому шарі грунту активізуються процеси розкладання органіки, які проходять з виділенням тепла. Такі теплі грядки дозволяють отримувати ранні врожаї всіх гарбузових культур (кабачки, огірки, патисони), яким потрібні великі дози поживних речовин і стабільна грунтова температура для розвитку кореневої системи. Також на заправлених падалицею і травою теплих грядках отримують відмінні врожаї всіх видів капусти, а також бобових культур.

Легкої вам праці в саду і на городі!