Різні рослини з роду цитрусових досить легко схрещуються один з одним як в ході експериментів селекціонерів, так і «мимовільно». У числі вдалих міжвидових “сумішей” – гібрид апельсина і грейпфрута. Як і всі цитруси, він відрізняється користю для здоров’я і яскравим смаком. У росії він практично невідомий, але в америці активно культивується в промислових масштабах.

Як називається грейпфрут, схрещений з апельсином

Офіційна назва гібрида апельсина і грейпфрута – оранжело (orangelo). Але на батьківщині, в південній і центральній америці, він частіше зустрічається під прізвиськом chironja (»чиронья«,» хіронья «або» чиронха ” в залежності від особливостей місцевого вимови). Воно прямо вказує на» родовід ” гібрида. У пуерто-ріко солодкі апельсини називають “чина «(china), грейпфрути іспанською – » торонья” (toronja)

Опис помісі апельсина і грейпфрута з фото

Гібрид апельсина і грейпфрута – вічнозелене, потужне, високе дерево. Середній показник – 10-15 м, найбільш старі екземпляри досягають 20 м. Пагони густо облистнені, листові пластини насичено-зеленого кольору, практично не відрізняються від грейпфрута, але трохи менше.

У садах і на плантаціях висоту гібрида грейпфрута і апельсина обмежують 3-5 м для зручності догляду та збору врожаю

Оскільки батьківщина оранжело – субтропіки, зацвітає гібрид апельсина і грейпфрута пізно, плоди визрівають в середині або в кінці осені. Квітки великі, з п’ятьма білосніжними пелюстками, що поширюють приємний аромат.

В умовах оптимально відповідного клімату дерева можуть цвісти практично цілий рік

Плоди у оранжело великі, різнорозмірні (вага варіюється в межах 250-350 г, діаметр – 10-15 см). Форма може бути і майже кулястої, і грушоподібної, і яйцевидної. Від грейпфрута гібрид “успадкував” досить бліду жовто-помаранчеву шкірку, червонувато-рожевий колір м’якоті і великий розмір. Від апельсина-хімічний склад, соковитість і солодкість м’якоті.

У смаку гібрида повністю відсутня типова для грейпфрута гірчинка

Важливо! у росії гібрид апельсина і грейпфрута культивується виключно як кімнатна рослина. Деревце виходить дуже витонченим, у висоту досягає 1,5-2 м, охоче цвіте, але плодоносить досить рідко.

Оранжело – гібрид апельсина і грейпфрута, «виведений» самою природою. Результат мимовільного схрещування був виявлений в пуерто-ріко, на одній з випробувальних плантацій у високогір’ї, в 1956 році. Співробітник місцевого державного університету карлос г. Москосо, який працював у відділі з поширення сільськогосподарських знань, виявив серед посадок цитрусів кілька дерев, з плодами, за розмірами, відтінку шкірки і смаку відрізнялися від більшості.

Нові види цитрусів внаслідок перехресного запилення з’являються нерідко, але цінність мають далеко не всі

«випадковий» гібрид після ряду досліджень був визнаний перспективним для культивування в промислових масштабах. Версія про те, що його «батьками» є апельсин і грейпфрут, підтвердилася після проведення селекціонерами експерименту з контрольованого схрещування цих цитрусів. Одержаний гібрид володів тими ж характеристиками, що і виявлене раніше дерево.

Після робіт по «закріпленню» сортових ознак і відбору кращих представників нового виду, що тривали до початку 60-х років хх століття, «суміш» грейпфрута і апельсина, що отримала назву «оранжело», швидко поширилася по центральній, південній і північній америці. Культивується цей цитрус і в середземномор’ї, хоча і в меншому обсязі.

важливо! незважаючи на подібний відтінок м’якоті, цей гібрид – не підвид сицилійського «кривавого» апельсина. Оранжело “успадкував” його від грейпфрута, а другий цитрус отримав його внаслідок специфіки місцевого клімату, якості субстрату і погодних умов.

Як і будь-який цитрус, гібрид апельсина і грейпфрута відрізняється невисокою (60-65 ккал на 100 г) калорійністю при багатстві хімічного складу. Він стане цінним доповненням до будь-якої дієти.

Як любо цитрус, більш ніж на 80% оранжело складається з води, також він містить багато харчових волокон (4,5 г на 100 г)

Життєво необхідних організму «розповсюджених» вітамінів, макро – і мікроелементів гібрид апельсина і грейпфрута містить:

  1. вітамін с. Це найважливіший «каталізатор», необхідний для підтримки імунітету і активізації будь-відновних процесів в організмі. Особливо потрібен він кровоносних судинах, сприяючи зміцненню їх стінок. Без вітаміну с організм не в змозі засвоювати залізо.
  2. практично всі вітаміни групи в. Кожен з них відіграє важливу роль у метаболізмі. Без вітаміну в1 “збивається” білковий, ліпідний, вуглеводний обмін, порушується водно-сольовий баланс. Вітамін в2 бере участь майже у всіх реакціях окислення і відновлення, в6 – в синтезі амінокислот, в9 забезпечує «транспортування» клітинам вуглецю, необхідного для вироблення гемоглобіну.
  3. вітамін е. Найпотужніший природний антиоксидант, що міститься в гібриді апельсина і грейпфрута. Він нейтралізує негативний вплив на організм вільних радикалів, сповільнюючи процеси старіння. При його дефіциті зростає ризик розвитку онкологічних захворювань і тромбоутворення.
  4. калій. Благотворно впливає на серцево-судинну систему, перешкоджаючи розвитку аритмії. Грає важливу роль в постачанні мозку киснем, підтримує нормальний водно-сольовий і кислотно-лужний баланс.
  5. кальцій. Цей мікроелемент, що міститься в гібриді апельсина і грейпфрута – базовий «будівельний матеріал» для кісткової, хрящової і сполучної тканини. Також він бере участь в процесах згортання крові, спалювання ліпідів, синтезу інсуліну, активізує обмін речовин.
  6. магній. Без нього неможливе нормальне функціонування м’язових волокон і нервових клітин, виведення з організму шлаків і токсинів. Це цінна “підтримка” для ендокринної системи. При дефіциті магнію зростає ризик розвитку жовчо – і сечокам’яної хвороби.

Важливо! також в гібриді апельсина і грейпфрута відзначається високий вміст вітамінів а і рр, цинку, міді, селену.

За вмістом вітаміну с гібрид апельсина і грейпфрута перевершує багато інших цитруси

Багатий хімічний склад обумовлює «багатогранну» користь гібрида апельсина і грейпфрута для організму:

  • зміцнення імунітету;
  • допомогу в боротьбі із зайвими кілограмами;
  • нормалізація роботи шлунку і кишечника;
  • зниження рівня «поганого» холестерину в крові, розчинення «бляшок»;
  • зміцнення стінок кровоносних судин;
  • благотворний вплив на головний мозок та нервову систему в цілому;
  • “підтримка” репродуктивної функції у чоловіків і жінок;
  • зниження гостроти симптомів, типових для токсикозу і клімаксу;
  • протисудомний ефект.

Важливо! дієтологи рекомендують включати гібрид апельсина і грейпфрута або будь-які інші цитруси в меню «багатого» застілля. Їх сік і м’якоть перешкоджає переїдання, допомагає нейтралізувати відчуття тяжкості в шлунку.

Ніяких нових принципово корисних властивостей у гібрида апельсина і грейпфрута в порівнянні з «батьками» не виявлено

Шкода і протипоказання

Як і будь-який цитрус, гібрид апельсина і грейпфрута здатний викликати алергію. Інтенсивність реакції при індивідуальній непереносимості варіюється від висипу, почервоніння, легкого печіння до сильного свербіння, виражених набряків, нападів нудоти, блювоти, запаморочення, проблем з диханням.

Наявністю алергії перелік протипоказань, що перешкоджають включенню в раціон гібрида апельсина і грейпфрута, не обмежується:

  1. вік до трьох років. Саме у дітей алергічна реакція на гібрид апельсина і грейпфрута, інші цитруси проявляється найчастіше і найбільш інтенсивно. Крім того, шлунок ще нездатний виробити достатньо ферментів, щоб швидко переварити багату клітковиною м’якоть – вельми вірогідні різі або больові відчуття в животі.
  2. підвищена кислотність шлункового соку. Оранжело ще збільшує її, викликаючи напад печії.
  3. хронічний гастрит, коліт, виразкова хвороба. М’якоть і сік гібрида апельсина і грейпфрута сильніше дратує уражену слизову, що може привести до загострення захворювання.
  4. прийом певних препаратів, в першу чергу, оральних контрацептивів, антибіотиків, антидепресантів, анальгетиків, медикаментів, призначених пацієнтам з онкологічними захворюваннями, еректильною дисфункцією і хронічною гіпертонією.

Можливо, алергія на цитруси, виявлена у дитини в 3-4 роки, «мимовільно» пройде до 7-8 років, але буває, що вона зберігається і у дорослих.

важливо! при зловживанні сік гібрида апельсина і грейпфрута може руйнувати зубну емаль і «роз’їдати» слизову порожнини рота. Щоб мінімізувати негативні наслідки, його рекомендується пити через трубочку або наполовину розводити водою.

Висновок

Гібрид апельсина і грейпфрута, він же оранжело, в росії зустрічається у продажу надзвичайно рідко. Вирощувати його у відкритому грунті місцевий клімат теж не дозволяє. Як і всі цитруси, він цінується за оригінальний, освіжаючий смак і багатий хімічний склад, що означає істотну користь для організму. Однак є і протипоказання, які потрібно врахувати, перш ніж включати його в раціон, щоб не завдати шкоди здоров’ю.