Сьогодні ми пропонуємо самостійно зробити грибний порошок з печериць. Використовувати такий продукт можна в якості ароматної приправи при приготуванні соусів і салатів, перших і других страв. А якщо доповнити його сіллю і декількома пряними добавками (орегано і зеленню кропу, пажитником і коріандром, меленою паприкою і запашним перцем, сушеним часником, чебрецем і гвоздикою), то вийде незрівнянна заправка, придатна і для закусок, і для різних гарячих страв.

Для приготування порошку підійдуть практично будь-які гриби (білі і опеньки, сморчки і печериці, маслюки, підберезники і підосичники). Виняток хіба що можуть скласти грузді, рижики і чорнушки в силу своєї природної гіркуватості. Але, перш ніж ми приступимо до приготування самого порошку, нам доведеться спочатку підготувати для нього сировину, тобто засушити гриби. Це можна зробити, використовуючи такі пристосування, як духовка, електросушарка або мікрохвильовка. Нам же більше до душі природний спосіб сушіння грибів, тобто на повітрі. Саме ним ми і скористаємося.

Отже, готуємо грибний порошок з печериць.

Вихід: 80 г.грибного порошку.

Час приготування – від 5 до 7 діб.

Як зробити грибний порошок в домашніх умовах:

Відразу відзначимо, що мити печериці, призначені для сушіння, не рекомендується. Будь-які гриби, змочені водою, будуть сохнути набагато довше. Крім того, вони втратять свій неповторний аромат. Щоб позбутися від залишків бруду, з капелюшків знімаємо верхній шар шкірки, а у ніжок освіжаємо зріз (тобто відрізаємо 2-3 мм.). До речі, підчіплювати шкірку зручніше з внутрішньої сторони капелюшка печериці за допомогою кавової ложечки. В результаті у нас утворилося близько двохсот грамів відходів. Ну, та не великі втрати.

Тепер, озброївшись добре наточеним ножем, нарізаємо печериці(а їх у нас 800 г.) слайсами не більше 8 мм. Завтовшки.

Для сушіння грибів ми використовуємо грати від духовки (їх нам знадобилося 2 штуки), яку застилає м’якою москітною сіткою (або марлею). Підійде і пергамент.

Розкладаємо на підготовлену конструкцію пластинки печериць, залишаючи між ними трішки вільного простору.

Сушимо гриби далеко від сонячних променів в добре провітрюваному приміщенні. Це може бути будь-яка кімната в квартирі (будинку). Розташувати грати з нарізаними печерицями можна де-небудь на шафі або на холодильнику, на полиці над кухонною плитою або на лоджії (балконі). При наявності в приміщенні комах бажано прикрити гриби марлею. До речі, це вбереже їх і від пилу. Через дві доби пластинки печериць скукожілісь, значно зменшившись в розмірі. Струшуємо і з’єднуємо злегка підсохлі гриби з двох решіток на одному підносі, застеленому все тієї ж сіткою, і залишаємо сохнути ще на 3-5 днів. Кожну добу ворушимо їх, щоб вони просушувалися з усіх боків.

Тепер нам потрібно купку висушених печериць перетворити в порошок.

В даному випадку найкращий помічник-це блендер. Закладаємо частину висушених грибів в чашу апарату і подрібнюємо. А ось наскільки дрібно кришити їх кожній господині вирішувати самостійно. Чи то це будуть частинки, розміром схожі на рисову крупу. Чи то вони будуть більше походити на дуже дрібну полтавську крупу або січку. Блендер після подрібнення продукту відразу не відкриваємо, вичікуємо не менше двох хвилин. Інакше найдрібніші частинки будуть розмітатися в різні боки.

Тепер поміщаємо готовий грибний порошок в баночки або контейнери з кришкою. Дістаємо його з ємності, зачерпуючи сухою ложкою.

Зберігатися такий продукт може до двох років.

Приємного використання!