Брюссельська капуста – лідер за вмістом поживних елементів серед різноманіття сортів цієї культури. Вона є дієтичним продуктом. З приходом осені багато господинь замислюються, як зберігати брюссельську капусту, щоб вона не втратила мінеральні речовини, вітаміни, калій, залізо і фосфор.

Вибір капусти для зберігання

Для тривалого зберігання в домашніх умовах вибирають збиті, тугі качани діаметром 2-3 см.овочі повинні мати дзеркальний блиск і рівномірне забарвлення. Зів’ялі, м’які, зі слідами пошкоджень, гнилі або пожовклі екземпляри вибраковують. Урожай, зібраний з різних сортів капусти, зберігають окремо один від одного.

Для тривалого зберігання в свіжому вигляді в домашніх умовах підходять пізньостиглі сорти брюссельської капусти: діамант f1, горішки f1, боксер f1, франклін f1. Для консервації та зберігання в морозильній камері беруть гібриди і ранні сорти: долмик, руднеф, розелла, ізабелла.

Городники віддають перевагу сортам завитка, санда, грюнігер, сапфір, геркулес

Підготовка капусти

Перед тим як закладати на зберігання, брюссельську капусту прибирають з грядок:

  • копають разом з коренем;
  • зрізають зі стебла;
  • вирізують разом зі стеблом, залишаючи ніжку довжиною до 5 см.

Вибираючи спосіб зрізання зі стебла, рекомендують проводити процедуру в три етапи. В першу чергу заготовляють нижні вилки. Через деякий час зрізають середні. На останньому етапі збирають качани, що ростуть на маківці. До моменту зняття вилки на верхівці стебла отримують більше корисних компонентів, активно нарощують розмір, визрівають.

Якщо брюссельську капусту планують зберігати на стеблі, всі бічні листя видаляють, залишаючи кілька штук на маківці

Як зберігати брюссельську капусту в домашніх умовах

При заморожуванні в продукті зберігаються всі вітаміни і поживні компоненти. Спосіб зберігання кожна господиня вибирає індивідуально. Головне, не відступати від рекомендацій фахівців. Деякі вважають за краще зберігати урожай в маринованому вигляді.

Зберігання брюссельської капусти в погребі

У підвальному приміщенні брюссельську капусту зберігають, підвісивши під стелю, або прикопують в пісок. Якщо вилки зберігають в ящиках, качани зрізають так, щоб не пошкодити. Зверху качани капусти покриті захисним шаром, тому мити урожай не потрібно. Щоб попередити випаровування вологи, овочі укладають щільним шаром. Зверху капусту накривають папером, складеної в кілька шарів або листом картону. Але занадто щільно накривати тару при зберіганні капусти не слід, щоб качани не загнили.

У ящиках урожай витримують протягом 2-3 місяців

Брюссельську капусту можна не тільки зберігати в підвалі взимку в свіжому вигляді, але і дати їй можливість дозріти. Вилки не зрізають зі стебла, а повністю викопують кущ. Якщо збір врожаю проводять, коли грунт вже замерз, стебло з виделками просто зрізають, зберігши ніжку довжиною 5 см.

Капусту вкопують на глибину 3-4 см, попередньо розстеливши по підлозі льоху шар піску. Необхідно стежити, щоб він постійно був вологим. Як тільки пісок починає підсихати, його зрошують. При зберіганні таким способом брюссельська капуста зберігається свіжою до п’яти місяців.

У підвалах невеликого розміру практикують спосіб зберігання в підвішеному стані догори ногами (верхівка стебла висить вниз). Коли в погребі не вдається підтримувати вологість на рівні 90-95%, стебла нещільно обертаю поліетиленовою плівкою. Між качанами і целофаном залишають невеликий зазор. Низ стебла не запаковують. Періодично капусту оглядають. Якщо зібралася волога, целофан прибирають, потім обмотують знову. Інакше качани почнуть псуватися.

На балконі

Найчастіше брюссельську капусту на балконі зберігають в ящику з піском, прикопавши в нього коріння культури. Регулярно зрошують, підтримують температуру і вологість на необхідному рівні.

Але забезпечувати врожаю прийнятні для тривалого зберігання умови непросто. Тому на лоджії капусту зберігають тільки в крайньому випадку.

У холодильнику

Щоб зберігати свіжу брюссельську капусту в холодильнику, запасаються щільними пакетами з зіп-застібками.

У плівці проколюють кілька отворів. В іншому випадку в пакеті буде збиратися волога. Вона призведе до загнивання плодів.

У кожен пакет, що закладається на зберігання, кладуть капусти стільки, скільки необхідно для приготування на один раз. Коли в холодильній камері температура + 5⁰с, продукт пролежить в свіжому вигляді до 3,5 місяців. Якщо зберігати капусту при +10⁰с, вона залишається корисною не більше двох місяців. При закладці на зберігання відбраковують качани, на яких є які-небудь пошкодження. У вологому середовищі вони самі почнуть гнити, ще й сусідні вилки зіпсують.

Заморозка

Перед закладкою капусти на зберігання в морозильну камеру, її слід підготувати

Алгоритм підготовчих робіт:

  1. після того як качани зрізані, їх на чверть години поміщають в сольовий розчин. Якщо в вилках оселилися комахи, вони спливуть на поверхню.
  2. качани виймають з розчину, добре промивають під проточною водою. Роблять хрестоподібні надрізи на качані. Після потрапляння туди окропу з качана йде гіркота. Потім вилки на п’ять хвилин занурюють в окріп, після чого поміщають в холодну воду.
  3. продукт розкладають на паперовий рушник, дають час просохнути. Сухі качани розкладають в щільні поліетиленові пакети або в герметично закриваються пластикові лотки.
  4. коли брюссельську капусту на зберігання складають в пакети, з них по максимуму видаляють повітря. Продукт розкладають в таких кількостях, скільки потрібно для приготування на одну порцію.
  5. капусту укладають в морозильну камеру.

Важливо! чи не обсушені вилки заморожувати не можна. Качани покриються полою, після чого в процесі заморозки отримають опіки.

Консервація

Овочі консервують, використовуючи розсіл або маринад

Від впливу солі патогенні бактерії гинуть, а продукт зберігається тривалий час.

Засолювання

Брюссельську капусту засолюють, як моно, так і створюючи овочеві мікси.

Інгредієнти для традиційного рецепту:

  • брюссельська капуста – 1 кг;
  • морква середнього розміру – 3 шт.;
  • зелень кропу – 50 г;
  • спеції – за смаком;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • вода – 1 л;
  • цукор, сіль-по 2 ст. Л.

Рецепт приготування:

  1. моркву миють, очищають, нарізають кільцями.
  2. вилки капусти миють. Щоб видалити мошок, їх на 15 хвилин опускають в сольовий розчин.
  3. готові до консервації овочі укладаю шарами в стерилізовані банки. Додають спеції, кріп.
  4. для приготування розсолу в сотейник наливають воду, кладуть цукор і сіль. Після закипання дають прокипіти дві хвилини.

Розсіл розливають в банки, закривають капроновими кришками. На нижній полиці холодильника овочі зберігають протягом місяця.

Маринування

При підготовці до маринування продукт миють, готують до того, щоб він наситився маринадом. Такі заготовки при дотриманні температурних норм можуть зберігатися протягом року.

Інгредієнти:

  • брюссельська капуста – 3-4 кг;
  • ашкелонський цибулю в нарізаному вигляді – 6 ст. Л.;
  • лавровий лист – 6 шт.;
  • вода – 750 мл;
  • яблучний або дистильований білий оцет – 300 мл;
  • цукор – 2 ст. Ложки;
  • сіль кухонна, сіль морська – по 2 ст. Ложки.

Як приготувати:

  1. у таз або миску набирають холодну воду, ставлять біля печі.
  2. у каструлю наливають воду, доводять до кипіння.
  3. викладають в неї качани, проварюють протягом двох хвилин.
  4. виймають вилки з окропу, перекладають в холодну воду.
  5. рідина з миски зливають, качани розкладають в стерильні банки.
  6. у кожну ємність кладуть лавровий лист і порізану цибулю.
  7. для приготування маринаду в сотейнику змішують воду, сіль, цукор і оцет. Розсіл доводять до кипіння, проварюють протягом двох хвилин, знімають з вогню.
  8. маринад розливають по банках так, щоб він покривав капусту.

Ємності закривають кришками, дають охолонути. Банки зберігають в коморі. Для цих цілей підійде підвал.

Терміни та умови зберігання

Для зберігання брюссельської капусти на зиму вибирають холодне приміщення, відносна вологість в якому тримається на рівні 95% і температурою не вище 0…+4⁰с. Щоб в сховище не утворювалися гниль і цвіль, необхідно забезпечити циркуляцію повітря.

Важливо! зберігаючи продукт в підвалі, стежать за станом овочів і контролюють мікроклімат.

Як тільки стають помітні перші ознаки псування, качани відбраковують.

ВХолодильній камері продукт зберігається в свіжому вигляді від 2 до 3,5 місяців. Щоб зберегти капусту, її поміщають в поліетиленові пакети, але періодично переглядають продукт.

При появі псування на вилках, закладених на зберігання, їх видаляють із загальної маси

Висновок

Зберігати брюссельську капусту можна різними способами. Кожен з них має свої тонкощі і складності. Щоб зберегти в качанах корисні мікроелементи і вітаміни, необхідно чітко слідувати інструкціям.