Через незнання, як правильно різати грейпфрут, при приготуванні десертів і салатів, господині намагаються замінити цитрус аналогами. Але багаті вітамінами і мінералами плоди, що володіють протигрибковими і протимікробними властивостями, слід регулярно включати в раціон, якщо немає ніяких медичних обмежень.

Вибір і підготовка грейпфрута для нарізки

Грейпфрут купують не так часто, як інші плоди сімейства рутових. Перед походом в магазин, слід ознайомитися з правилами вибору:

  1. тропічні цитруси при тривалому перебуванні в приміщеннях з низькою температурою втрачають свої смакові якості і частина вітамінів. Не рекомендують купувати їх в неопалюваних кіосках.
  2. про якість продукту говорить співвідношення маси і розміру плоду. Якщо він середньої величини, але важкий, значить, соковитий і свіжий. Слід відмовитися від покупки, коли грейпфрут великий, але порівняно легкий.
  3. стиглі, соковиті екземпляри виділяють стійкий аромат цитрусових. Коли різкий запах відсутній, його краще не купувати. Або він оброблений восковим напиленням, або зберігався так довго, що встиг втратити аромат, або продукт незрілий.

Щоб вибрати із загальної маси солодкий екземпляр, потрібно знати кілька секретів. Плоди з шкіркою світлого забарвлення краще обходити стороною. Цей сорт кислий, за смаком ближче до лимону, його використовують для заправки салатів.

Для вживання в свіжому вигляді підходять екземпляри, шкірка яких насичено-оранжевого кольору

Сміливо можна купувати грейпфрут, якщо на ньому є рожеві плями. Допустимі на шкірці коричневі вкраплення.

Стиглий грейпфрут в розрізі (на фото) повинен бути яскраво-червоним.

Як красиво нарізати грейпфрут на стіл

Перед тим, як різати плід, його ретельно миють під проточною водою за допомогою губки. Зрозуміти, що екземпляр досить чистий і готовий до вживання, можна по аромату. Запах стає більш вираженим. Щоб різати грейпфрут, вибирають тонкий острозаточенний ніж.

Часточками

Грейпфрут нормалізує сон, стимулює травлення

Його рекомендують вживати вранці або ввечері.

Як красиво порізати грейпфрут на стіл:

  1. боком укладають на обробну дошку. Від верху продукту відступають 0,5 см, відрізають верхівку. Такі ж маніпуляції проробляють з нижньою частиною.
  2. плід ставлять на один зі зрізаних боків. Щоб було м’якше різати, під низ підкладають один зі зрізів.
  3. уздовж зовнішніх країв на шкірці роблять надрізи глибиною 0,5 см. Це допоможе легше очистити плід. Повинно вийти не менше восьми часточок.
  4. після цього ножем уздовж плоду, очищаючи його, проходять по шкірці. Якщо в якомусь місці після очищення залишилася біла смуга, її теж зрізають.

Окремо вирізають кожну часточку, поки цитрус повністю не буде розділений.

Кільцями

Увага! тим, хто мріє схуднути, фахівці рекомендують щодня з’їдати половинку грейпфрута за 15-20 хвилин до прийому їжі або випивати 100 г свіжовичавленого соку.

Кожні три дні на добу роблять перерву. Ефект буде помітний через 2-4 тижні.

Як різати тропічний фрукт кільцями:

  1. грейпфрут кладуть на дошку набік, щоб хвіст і попка виявилися не на обробній поверхні, а по сторонам.
  2. гострим ножем необхідно різати по екватору, розділяючи на дві половини.
  3. кожну частку ріжуть колами, відступаючи від краю 0,5 см.має вийти 10-12 кілець.
  4. за бажанням, кожне коло ріжуть навпіл, а потім половинки поділяють на четвертинки.

Такий спосіб різати фрукти підходить не тільки для подачі на стіл.

Четвертинками грейпфрута прикрашають напої або салати

Півкільцями

Алгоритм, як різати півкільцями:

  1. фрукт на дошку кладуть боком, щоб часточки розміщувалися паралельно обробної поверхні, а попка і хвостик з боків.
  2. плід слід різати гострим ножем на дві півсфери.
  3. перевертаю півкуля м’якоттю на дошку.

Кожну півсферу нарізають півкільцями, відступаючи один від одного 0,5 см.

На замітку! при попаданні в очі сік цитрусових може викликати роздратування.

Якщо нектар потрапив на слизову, необхідно промити його проточною водою. Крім того, сік роз’їдає на руках шкіру. Рекомендують всі маніпуляції з фруктом проводити в рукавичках.

Навпіл

Важливо! після вживання тропічного фрукта необхідно прополоскати порожнину рота водою. Що залишився на зубах сік роз’їдає емаль.

Як розрізати тропічний фрукт навпіл:

  1. щоб розрізати цитрус навпіл, його кладуть на обробну дошку набік. Хвіст і попка повинні виявитися з боків.
  2. розрізають уздовж на дві частини.
  3. спеціальним ножем для грейпфрута або звичайним гострим кухонним приладом по колу відокремлюють м’якоть плоду від шкірки. При цьому намагаються дістати до самого дна фрукта.
  4. ложкою або ножем відокремлюють шкірку від м’якоті. У розрізаного грейпфрута (на фото) зрізають залишки білої плівки.

Кожен сегмент нарізають на часточки, викладають в тарілку. Якщо чистять грейпфрут не на святковий стіл, а для себе, його можна їсти просто ложкою.

Як порізати грейпфрут, щоб зручно їсти

Важливо! самий соковитий і солодкий фрукт той, м’якоть якого пофарбована в червоний колір. Чим світліше відтінок, тим плід кисліше.

Найзручніше нарізати грейпфрут клинами або часточками. Так фрукт при подачі на стіл легше сервірувати, зручно брати з тарілки. Щоб половинки часточок вийшли рівними, екземпляр краще різати не уздовж, а поперек.

Гіркота зосереджена в плівці перегородок, які поділяють часточки. Тому, перед подачею на стіл їх видаляють. У більшості сортів біла плівка легко знімається. Якщо виникли проблеми, можна скористатися мікрохвильовкою. Продукт поміщають на тарілку, включають піч на максимальну потужність, на 10-20 сек.

Висновок

Щоб красиво і акуратно різати грейпфрут, необхідно скористатися гострим ножем. Цей фрукт недостатньо просто порізати, необхідно видалити гірку плівку. Жодне святкове застілля не обходиться без фруктової нарізки. Художній декор-мистецтво, плоди нарізають часточками, кільцями та іншими способами. Як правильно розрізати грейпфрут, показано на відео.