Іноді господині стикаються з проблемою, що пекінська капуста гірчить в салаті. А це викликає великі сумніви в якості продукту. Але наскільки це відповідає дійсності, необхідно розібратися. Адже гіркота не завжди свідчить про псування. А також варто дізнатися, що можна зробити для поліпшення смаку.

Пекінська капуста-цінний дієтичний продукт

Чому гірчить пекінська капуста

Може бути кілька причин, чому гірчить пекінська капуста. Всі вони пов’язані з порушенням правил вирощування, збору врожаю і подальшого зберігання. І якщо в деяких випадках це не критично і таку капусту можна вживати в їжу після попередньої підготовки, то в інших неприємний смак негативно відбивається на роботі органів травлення.

Основні причини, чому продукт гіркий:

  1. недостатній полив в період формування качанів. Цей вид культури характеризується підвищеною стійкістю до посухи. Однак на етапі дозрівання качанів недолік вологи в грунті може привести до того, що зібраний урожай в результаті буде гірким.
  2. передчасний збір. Дана капуста, як і інші представники хрестоцвітних, в процесі вирощування накопичує велику кількість глікозидів, що викликають гіркий смак. І тільки при дозріванні овоча і правильному зберіганні більшість з них руйнується. В цьому випадку смак стає природним, збалансованим і без гіркоти.
  3. недотримання правил зберігання. Свіжий овоч потрібно зберігати при певних умовах, щоб він не став гірким. Кожен качан перед закладкою на зберігання потрібно обертати харчовою плівкою. Оптимальні умови: вологість 90-95%, температура 0-6 °с. У разі різких перепадів режиму зберігання продукт втрачає корисні властивості, свіжість, що негативно відбивається на його смакових якостях.
  4. накопичення нітратів в продукті. Така проблема виникає при надмірному застосуванні азотних добрив і нестачі калію в грунті в поєднанні зі мізерним поливом. Це призводить до того, що овоч накопичує нітрати і може мати не тільки гіркий смак, але і викликати харчове отруєння.
  5. перезрілі качани. Пізній збір врожаю також може стати причиною того, що пекінська капуста гірка. Адже перезрілі качани накопичують в прожилках листя молочний сік. Це і викликає появу неприємного присмаку.

Важливо! у разі необхідності раннього збору врожаю рекомендовано його подальше дозрівання в овочесховище, інакше смак овоча буде гірким.

Перезрілу пекінську капусту не можна використовувати для салатів та інших страв

Що ще може гірчити в салаті

Не завжди гіркий смак салату обумовлений вмістом пекінської капусти. У деяких випадках це можуть спровокувати і інші інгредієнти, що входять до складу страви.

Серед них:

  • деякі види салату;
  • редька;
  • редиска;
  • хрін;
  • рукола;
  • листя кульбаби;
  • свіжий огірок;
  • кольрабі;
  • брюссельська капуста;
  • гірчиця;
  • грейпфрут;
  • гострий перець;
  • ріпчаста цибуля.

Важливо! викликати гіркоту може і згіркле рослинне масло, яке використовувалося для заправки салату.

Що робити, якщо пекінська капуста гірчить

При впевненості в якості продукту і відсутності в ньому нітратів можна спробувати усунути гіркоту. Для цього підійде кілька способів. Кожен з них вважається ефективним і не вимагає складних дій.

Замочити в солоній воді

Гіркий смак овоча можна усунути, якщо його замочити в холодній воді з додаванням солі на кілька годин. Але перед цим його необхідно розрізати на частини. Після цього качани перекласти в друшляк і дати можливість стекти рідини. А перед нарізкою ще й промокнути їх паперовим рушником.

Також можна скористатися іншим способом. Пекінська капуста перестане гірчити, якщо її спочатку нарізати і пересипати сіллю з розрахунку 1 ст.л. На 1 кг продукту. Після цього суміш повинна постояти десять хвилин. А потім злити з’явився сік, який і дає гіркий смак.

Сіль здатна швидко нейтралізувати неприємний гіркий присмак

Злегка відварити

Усунути проблему можна, якщо злегка проварити овоч. Для цього необхідно набрати в емальовану ємність воду і закип’ятити її. Після цього опустити в рідину гірку пекінську капусту, розрізану навпіл, і проварити на слабкому вогні не більше двох хвилин.

Після цього овоч відкинути на друшляк і дати можливість охолонути, стекти воді. Перед подальшим використанням потрібно додатково промокнути пекінську капусту паперовим рушником.

Важливо! у разі термічної обробки пекінська капуста частково втрачає вітаміни і мінеральні речовини.

Скропити лимонним соком

У цьому випадку лимон допомагає поліпшити смак пекінської капусти, якщо вона трохи гірчить. Для цього буде потрібно скропити листя соком цитруса. Цей варіант більше підходить для приготування салатів, в рецептурі яких вказано лимон.

Замість цитруса видалити гіркий присмак пекінської капусти також здатний і оцет. Для цього необхідно замочити овоч в холодній підкисленою воді на годину. Потім його потрібно дістати, а після того як стече вода, можна нарізати на салат.

Лимон допомагає замаскувати гіркий смак

Як зрозуміти, що пекінська капуста зіпсувалася

Якість і свіжість пекінської капусти можна оцінити неозброєним оком. Для цього достатньо знати, як повинен виглядати продукт. Адже ймовірність того, що здоровий овоч буде мати гіркий смак, досить низька. Тому при виборі його в магазині, на грядці рекомендується звертати увагу на будь-які навіть незначні деталі.

Свіжа дозріла пекінська капуста має насичений темно – або світло-зелений відтінок листя. При цьому пластини відрізняються соковитістю і пружністю. У зіпсованих овочів вони жовтого кольору, а також мають різні темні вкраплення, точки, що вказує на розвиток процесу гниття.

Здорові вилки рівномірно пофарбовані з усіх боків і тугі. При покупці в магазині вони повинні бути обгорнуті в харчову плівку, під якою не проглядаються ознаки гнилі.

Якісний продукт не повинен виділяти неприємний запах. Також необхідно звертати увагу на верхівку пекінської капусти. Вважається, що трохи сплющений овоч більше підходить для вживання в свіжому вигляді, так як володіє відмінними смаковими якостями. А якщо верхівка загострена, то, швидше за все, почала рости стрілка, що і стане причиною гіркоти.

Першою ознакою того, що качан почав псуватися, є наявність механічних пошкоджень. Адже в місцях порізів зазвичай накопичуються і розмножуються бактерії. А це провокує швидку псування продукту.

Також необхідно оглядати продукт на наявність конденсату під харчовою плівкою. Купувати пекінську капусту з мокрим листям не рекомендується, так як вона не першої свіжості і швидко зіпсується.

Висновок

Якщо пекінська капуста гірчить, то можна поліпшити її смакові якості сіллю, лимоном або короткочасної термічною обробкою. Однак робити це потрібно тільки при повній впевненості, що овоч не містить нітрати. Інакше вживання такого продукту навіть після попередньої підготовки може стати причиною розвитку алергії і харчового отруєння.